10/6/11

කෝවක්කා

                 වියළි කලාපය තුළ බහුලව දක්නට ලැබෙන මෙම රසවත් පලා වර්ගය කෝවක්කා ලෙස හඳුන්වනවා. කෝවක්කා වැලෙහි ලපටි කොළ ගම්වැසියන් මැල්ලූම් සෑදීම සදහා භාවිතා කරනවා. කෝවක්කා කොළ මැල්ලූම දියවැඩියා රෝගීන්ට හොද ඔසුවක් ලෙස සිංහල වෙදකමේ දී හඳුන්වනවා. හේන් ගොවිතැන් කිරීමට කැලය කපන අවස්ථා වලදී කෝවක්කා වැල්ද කපා දමනවා. එවිට කොවක්කා වැලෙන් වෑස්සෙන ජලය එකතු කර පානය සදහා තබා ගන්නවා. ඔසු ගුණ පිරි එම ජලයෙන් පිපාසය ඉක්මණින් සංසිදෙන බව ගොවීන් පවසනවා. 
                       කෝවක්කා ගෙඩි ලපටි කාලයේදී කොළ පැහැයෙන් දිස්වන අතර ඉදුණ ගෙඩි අලංකාර රතු පැහැයක් ගන්නවා. කෙම් ගෙඩිය ලෙසින් ද කෝවක්කා ගෙඩිය පැරණි පොතපතෙහි හඳුන්වා තිබෙනවා. කෝවක්කා ගෙඩියේ පැහැය ගිරවාගේ හොටෙහි පැහැයට සමාන වීම නිසා ගිරා සංදේශයේද කෝවක්කා ගෙඩිය පිළිබඳව සඳහන් වනවා. මහා කවි කාලිදාසයන් කාන්තාවන්ගේ තොලෙහි පැහැය වර්ණනා කිරීම සදහාද කෝවක්කා ගෙඩියේ පැහැය යොදාගෙන තිබෙනවා.

0 comments:

Post a Comment